dilluns, 8 de febrer del 2016

Qué ès el Miraguà?

A Descans Natural, ens encanta treballar amb fibres naturals i en aquest post us voliem donar a conèixer una d'elles: el miraguà o kapoc.
A continuació us explicarem d'on ve i quins són els atributs d'aquesta fibra natural que fem servir per molts dels nostres farciments.


El miraguà o kapok és una fibra que es treu del fruit de l'arbre Ceiba del qual surten uns fruits que contenen la fibra.

Aquest arbre també és conegut com l'arbre de cotó de seda.
L'arbre comercial es conrea intensivament a Àsia, sobretot en Java, Malàsia i Indonèsia, però també a Filipines i a Sud-amèrica.


A Guatemala la Ceiba Pentandra va ser declarada Arbre Nacional. A Sierra Leone, Àfrica, una ceiba coneguda com "The Cotton Tree" ( "l'arbre cotó") és símbol nacional del país.
També trobem aquest arbre en l'escut estatal de Nicaragua.

El cultiu i la collita es realitzen a mà, excloent la contaminació amb químics o fertilitzants.

L'ús més comú del miraguà és com a farciment de coixins, matalassos, zafus (que són coixins de meditació) i en general per manualitats com fer peluixos.
Es tracta d'un farciment de qualitat perquè aquesta fibra és molt lleugera, transpirable i resistent a l'aigua.

És més lleuger de pes que el cotó i gairebé completament impermeable a l'aigua.
A l'aigua pot suportar, sense submergir-se, pesos 30 vegades més grans que el seu propi i, a causa d'aquest alt poder de flotabilitat, també  s'utilitza com a farciment en els cinturons salvavides.


Unes de les característiques més curioses del kapok és que:
  • És una fibra buida com una canya i està coberta de greix, això li permet un 80% d'inclusió d'aire, la qual cosa garanteix un efecte termoregulador natural i que sigui altament transpirable.

  • És més lleuger que el cotó i molt resistent a l'aigua, després d'entrar en contacte amb aigua les fibres s'assequen ràpidament i tornen a recuperar les seves característiques originals.

  • Dóna una gran consistència i comoditat: quan el matalàs o coixí es queda endurit pel seu ús diari, n'hi ha prou exposant-lo al sol perquè recuperi la seva esponjositat natural.

  • I també té el gran avantatge de ser inhospitalari als insectes paràsits, com puces, xinxes, arnes, etc.


Un detall molt important de perquè l'ús d'aquest material està destinat al farciment i no es fan peces amb miraguà, és perquè el seu procès de filat és molt més complicat que el del cotó.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada